Premi Plácido 2023

El divendres 17 de novembre va tenir lloc al Teatre Conservatori la gala dels Premis Lacetània, en la qual vam lliurar el Premi Plácido a una iniciativa cinematogràfica relacionada amb Manresa al migmetratge Siempre es otoño bajo los castaños, de Víctor Hernaiz.

Els Premis Lacetània van gaudir de la gala més volgudament femenina en l’estrena de Sílvia Sanfeliu com a presidenta de l’entitat organitzadora, Òmnium Bages-Moianès. Amb la presència del president nacional, Xavier Antich, l’alcalde Marc Aloy i el president del Consell Comarcal del Bages, Eloi Hernández, el certamen va transcórrer amb la defensa de la llengua com a gran reivindicació en els parlaments i l’homenatge a totes les dones que han fet possible la història del teatre a la ciutat i al país com a fil conductor, al marge, és clar, del lliurament dels tretze premis.

Mireia Cirera va ser una excel·lent mestressa de cerimònies presentant l’acte amb una vis còmica mesurada però enginyosa. I el duet Lur, format per la cantant Berta Portabella i la pianista Cinta Macià, va posar música a la successió de recompenses als premiats.

El Premi Plácido a una iniciativa de producció cinematogràfica, relacionada amb la comarca del Bages per la vinculació que hi pugui tenir (equip tècnic, equip artístic, producció, temàtica, localització), és convocat i dotat per Cineclub Manresa amb 300 euros, un abonament de l’any 2024 i l’exhibició del treball dins la temporada en curs de Cineclub Manresa. Enguany el guanyador és Víctor Hernaiz, pel migmetratge Siempre es otoño bajo los castaños (2023), per la seva estètica naturalista que es combina amb escenes de caràcter més oníric i irreal, el bon ús de la veu en off, i la sobrietat i desafecció en la posada en escena dels personatges. També pel potencial de l’equip de treball que, tot i presentar mancances tècniques pròpies de les produccions de baix pressupost, ha aconseguit abordar una inquietud universal amb una notable creativitat i sensibilitat.

Víctor Fernández Hernaiz (Manresa, 1998) és graduat en Història de l’art per la Universitat Autònoma de Madrid (2022) i el migmetratge Siempre es otoño bajo los castaños és el seu primer treball com a director, guionista, productor, muntador i tècnic de so. Aquesta és la primera presentació oficial del film a un festival i només s’ha exhibit en tancat per a les persones que van contribuir al crowdfunding i en el poble on va ser rodat, San Ciprián de Hermisende (Zamora). Víctor Hernaiz va recollir el premi acompanyat de la directora de fotografia Mireia Rodó, el realitzador Ferran Leal i l’actriu Júlia Segura.

Els tretze guardons dels Premis Lacetània, dotats amb un total de 9.000 euros, són el Premi Antoni Esteve per a estudis sobre la Catalunya Central, el Premi Berenguer de Montagut, el Premi Consell Comarcal del Bages a la Cultura popular i tradicional, el Premi El Galliner de textos teatrals, el Premi Empremta, el Premi Josep Maria Aloy de Narrativa jove, el Premi Litel de Música, el Premi Maria Matilde Almendros al teatre amateur, el Premi Plácido a la producció cinematogràfica, el Premi Beca de Recerca Pare Ignasi Puig i Simon, el Premi a la Projecció artística, en la modalitat d’Il·lustració, el Premi Regió7 de Comunicació i el Premi Revista Dovella per a treballs de recerca per a joves.

(Fotos de la gala: Oscar Bayona per a Regió7)


Categoria: Notícies

Comments are closed.