Setmana Plácido (17-23/05/2021)

Del 17 al 23 de maig, una desena d’activitats coorganitzades per El Galliner dins dels actes de la Comissió Manresa i acció!, commemoraran que fa 60 anys del rodatge a Manresa de Plácido.

Plácido és una de les pel·lícules més reconegudes de la història del cinema espanyol, rodada pel director valencià Luis García-Berlanga Martí, film que va ser candidat a l’Oscar com a millor pel·lícula de parla no anglesa.

Durant aquesta setmana hi haurà projeccions, xerrades, taules rodones i altres activitats adreçades a tots els públics, amb la implicació d’una bona part del teixit associatiu i cultural de Manresa: associacions de veïns, Cineclub, Foto Art, Cercle Artístic, escoles, instituts, residències de gent gran…

La Setmana Plácido serà una bona oportunitat per a molts manresans i manresanes de recordar i ens molts casos descobrir el que va representar per a Manresa aquest rodatge i en molts casos veure aquesta mítica pel·lícula de gran contingut d’escenaris manresans.

Programació de la Setmana Plácido

Dilluns 17 de maig: a les 23.30h

Projecció pel Canal Taronja TV del documental La ciutat de Plàcido de Joan Soler. El documental es repetirà dimarts 18 a la 1h, dimecres 19 a les 12h i diumenge 23 a les 10h.

Del 17 al 21 de maig

Es projectarà la pel·lícula Plácido als instituts i centres de secundària de Manresa. Des del portal Memòria.cat s’ha preparat una fitxa pedagògica per facilitar la tasca del professorat. La pel·lícula s’adreçarà als alumnes de 3r i 4t d’ESO i de 1r de Batxillerat. També al llarg de la setmana es passarà la pel·lícula en les residències de Gent Gran i centres de dia de Manresa.

Dimecres 19: 19h – Espai Plana de l’Om

Xerrada La Manresa de 1961 a càrrec de l’historiador Francesc Comas. Es recordarà com era Manresa l’any 1961 en els aspectes culturals, polítics, urbanisme, industrial, comercial, mitjans de comunicació i fets importants d’aquell any.

Dijous 20: 19h – Espai Plana de l’Om

Taula Rodona amb persones que van participar o recorden el rodatge de Plácido: Paquita Blanch, Enric Macià, Manel Quinto… Moderador Joan Barbé. 

Divendres 21: 19h – Espai Plana de l’Om

Recorregut virtual pels escenaris del rodatge de Plàcido: Estació de Renfe, Plaça Major, Sant Miquel, la Plana de l’Om, plaça Sant Domènec… a càrrec de Francesc Comas. Al llarg del recorregut es contrastaran fotografies de llocs que surten a la pel·lícula amb fotografies actuals realitzades per membres de Foto Art.

Dissabte 22: 18h

Projecció simultània de la pel·lícula Plácido a 10 locals diferents de Manresa. Aquesta acció s’ha preferit fer-la en locals de poc aforament i poder acostar el coneixement i la visió de Plácido a tots els manresans i manresanes dels diferents barris de la ciutat. Per això es compta amb la col·laboració de les associacions de veïns i de la Federació, entitats cultural centres d’oci. L’aforament previst per a cada espai seguirà la normativa establerta pel Procicat, pel que fa a la distància entre cadires, inscripció prèvia, entrada esglaonada, mantenint les distàncies, gel a l’entrada del locals… Els 10 espais i el seu aforament són aquests: 

– Teatre Kursaal, 400, Passeig i rodalies
– Els Carlins, 90, Barri Antic
– Escola La Font, 60, Font Capellans
– Escola Serra i Húnter, 60, Barri La Balconada
– Espai Plana de l’Om, 80, Barri Antic
– General Store, 20, Barri Plaça Catalunya
– Local Casal Gent Gran AV Valldaura, 30, Barri Valldaura
– Montepio de conductors, 60, Barri Vic-Remei
– Nou Casal Mion, 60, Mion-Puigberenguer
– Sala 2000 (Institut Lacetània), 90, Barri Poble Nou

Abans de la projecció a cada espai hi haurà una petita presentació a càrrec dels alumnes dels cicles formatius d’ASCT (Animació Sociocultural) i Integració de l’Institut Guillem Catà i, en acabar, les persones que ho desitgin podran participar en un petit col·loqui.

Diumenge 23

Des de les 9 del matí i al llarg de tot el dia al pati del Kursaal es pintarà de forma col·laborativa un mural gegant sobre una tela de grans dimensions. El mural reproduirà el cartell de la pel·lícula i l’acció estarà coordinada per l’escenògraf Josep Castells i l’artista manresà Txema Rico. Es convidarà a participar-hi famílies, joves del batxillerat d’Arts Escèniques del Peguera, alumnes i professorat de l’escola d’Arts, membres del Cercle Artístic i altres artistes plàstics de Manresa. L’acte és obert a tothom i caldrà fer la inscripció prèvia en franges horàries de 20 minuts i en grups reduïts seguin les normes del Procicat. A les 8 del vespre està previst aixecar la tela i veure el resultat aconseguit. El mural es penjarà a la façana del Kursaal durant uns dies. 

Inscripcions i recollida d’invitacions

Totes les activitats de la Setmana Plácido són gratuïtes, però caldrà fer la inscripció prèvia (Covid) i recollir una invitació. Les invitacions es poden recollir a través del web del Kursaal, presencialment a les taquilles del teatre Kursaal i en alguns casos en els locals de les entitats coorganitzadores a partir de dimarts 11 de maig.

Activitats Paral·leles

Inauguració d’una placa commemorativa i performance

El divendres 14 a les 12 del migdia s’inaugurarà una Placa, amb la presència de la regidora de Cultura Anna Crespo a les escales que donen als lavabos de Sant Domènec. La placa vol recordar que aquell indret i molts altres, l’any 1961, ara fa 60 anys, van ser escenaris de la filmació d’una de les millors pel·lícules del cinema espanyol. Tot seguit els alumnes de l’EAEM del cicle Formatiu de teatre del Kursaal faran una Performance al mateix indret.

Projecció al Bar Plácido

Al Bar Plácido, a tocar les escales del Carme que van ser també escenari de la filmació, projectaran la pel·lícula en el seu interior durant la Setmana Plácido.

Menú Plácido

Durant aquella setmana alguns dels restaurants que formen part del Gremi d’Hosteleria de Manresa oferiran un Menú especial amb el nom de menú Plácido.

Pintura i fotografia

El Cercle Artístic de Manresa està preparant unes accions que consisteixen en pintar alguns dels escenaris de la filmació de Plàcido al llarg de la setmana. Els quadres obtinguts en aquesta acció seran exposats posteriorment, així com les fotografies realitzades per Foto Art Manresa.

El Quiosc de l’Arpa com a punt d’informació

Durant el cap de setmana del 14 al 16 el Quiosc de l’Arpa, recentment restaurat serà el punt d’informació de les activitats de la Setmana Plácido. Allà es podrà recollir el programa de les activitats.


Categoria: Notícies

1 Comment