Visuals 2023

El dissabte 16 de desembre vam estrenar els dos treballs del projecte Visuals 2023: Marrana i sensible, de Mònica Fornells, i Mai s’ha trencat del tot, de Pau Bösch amb la participació de Júlia Collado (Iris Deco).

Visuals és un projecte de l’Ajuntament de Manresa i Cineclub Manresa que es va iniciar l’any 2008 per donar impuls a la creació audiovisual de la ciutat i consolidar, a llarg termini, una xarxa de professionals locals que anessin configurant una incipient indústria audiovisual a la comarca.

Aquest projecte ha contribuït a enxarxar persones que es volen dedicar a l’audiovisual i que de les 15 edicions que porta, han sortit 40 treballs ben variats, alguns dels quals han tingut un recorregut posterior.

Els realitzadors d’aquest any són els realitzadors Mònica Fornells i Pau Bösch Torra, però enguany s’hi ha afegit la Júlia Collado (Iris Deco) component i interpretant tres temes nous per al projecte, titulats Una melangia rara, La valentia de desprendre’s en un racó i L’ardent d’un llamp.

Els treballs

Marrana i sensible és fruit d’un desenvolupament creatiu i col·laboratiu, esdevenint un assaig audiovisual on s’explora l’espectre de la feminitat en l’era del meme postmodern. Amb aquest treball “s’instaura un espai performatiu que ens guia a través d’un bucle d’accions, en aparença serenes, però que, a mesura que evoluciona la peça, porten la protagonista a l’extrem de les seves emocions, provocant el deteriorament tant del seu estat mental com de l’entorn que l’envolta”. Marrana i sensible compta amb la participació de Mònica Fornells (directora), Paula Vicente Mascó (actriu), Aeria – Mar Vilà (música), Berta Prieto, Gemma Prunés i Marta Mojal.

Mai s’ha trencat del tot és un curt musical en què Iris Deco passa per una etapa de transformació, on s’acomiada de tot allò antic i emprèn un viatge cap a un lloc desconegut. Aquest procés és narrat al llarg de tres cançons, que juntament amb l’univers particular on es troba la cantant conformen aquest treball audiovisual. El projecte va ser concebut entre Pau Bösch Torra i Júlia Collado Riu, que van escriure’n el guió conjuntament. A partir d’aquí, van donar-li forma des dels seus respectius àmbits (audiovisual i musical) en un procés de diàleg constant. El treball s’ha rodat a la Fàbrica Nova. Els temes que ha gravat Iris Deco són els primers que enregistra en català.

Els autors

Mònica Fornells va estudiar el grau en audiovisuals i multimèdia a l’Escola Universitària ERAM i treballa com a directora d’art en curtmetratges de ficció, videoclips (Ginestà, Queralt Lahoz, La Bien Querida, Suu), publicitat i escenografia (Gira “Suposo que l’amor és això” de Ginestà), compaginat amb altres feines dins del món de l’audiovisual. Marrana i sensible és el segon projecte que dirigeix, essent el primer la càpsula dins del marc del FABA Manresa, Ara cremo (amb Milena Castillo) a l’edició del 2020.

Pau Bösch Torra, graduat en comunicació audiovisual a la UPF. El 2019 presenta a festivals (Sitges, D’A) el curt La mugre, codirigit amb Berta Galvany i sorgit del seu TFG, on també s’encarrega de la direcció d’art. Des de llavors compagina feines en diversos àmbits artístics: principalment direcció d’art en cinema, televisió i publicitat, direcció de videoclips (Superlesbiana, Res a fer), feines d’escenografia (Campanula Speciosa) i projectes personals diversos.

Júlia Collado Riu, directora artística del projecte Iris Deco. El 2019 entra a formar part dels directes de Moon Vision on més endavant esdevé la cantant del grup i entra dins la discogràfica Hidden Track Records amb qui, al cap d’un any i mig treu el seu primer àlbum titulat Golden. La productora, compositora, i intèrpret també ha treballat amb Ferran Palau, b1n0, Jordi Matas, ha fet de telonera d’Arlo Parks, ha estat acompanyada en els directes per Bru Ferri i recentment apareix en l’últim àlbum de Clara Peya. Actualment, està treballant en el seu segon àlbum, creant l’espai sonor d’una obra de circ de Lorena Madurga i connectant amb diferents artistes per futures col·laboracions.


Categoria: Notícies

Comments are closed.