Xavier Moreno (21/02/2024)

El dia de la Llum vam comptar amb la presència del director Xavier Moreno presentant Estols, el seu primer llargmetratge.

Estols és una pel·lícula que neix a partir del testimoni d’una jove modista de Barcelona, l’Otília Castellví, qui va travessar, a peu, la frontera amb França el juliol de 1939. Més que la recreació del seu viatge, però, el que fa Estols és un experiment cinematogràfic: buscar l’itinerari d’aquesta travessa, per filmar-ne una nova, més de vuitanta anys després i, aquest cop, protagonitzada per dues joves artistes, la Mar Serinyà i la Piròmana d’Arboç (Núria Iglesias).

Des de les primeres escenes a Barcelona, fins a arribar al primer poble en terres franceses, el rodatge va tenir lloc, de forma cronològica, durant diverses setmanes i la nova història es va construir a partir dels escenaris pacientment localitzats, un guió precís però alhora obert, i un conjunt de situacions col·lectives a cavall entre el fet històric, la invenció i la improvisació. Tal com afirma el seu director, en Xavier Moreno, “la metodologia que vam seguir va ser un híbrid de moltes coses, de tal manera que el que succeïa en el rodatge era quelcom semblant a documentar una ficció”.

Xavier Moreno, que va viure un temps a Manresa, va participar el 2017 en el cicle Visuals, produït per Cineclub i l’Ajuntament de Manresa, amb el curtmetratge Les arrels, creat juntament amb Alèxia Lleonart, i que va ser guardonat com a millor producció catalana al Most, Festival Internacional de cinema del vi i del cava. El director va afirmar durant el col·loqui que Les arrels li va suposar un impuls molt important per atrevir-se amb la direcció cinematogràfica, sense el qual ara no existiria Estols.


Categoria: Notícies

Comments are closed.