MANRESA PROPERA
DIRECCIÓ: Laia Ramos / Txell Casas / Pep Garcia-Pascual / Laia Olivé / Guillem Lafoz / Joan Villaplana
Auditori Plana de l’Om
20:00h. / Entrada gratuïta
VISUALS, 8 anys de curtmetratges (2008-15):
Sempre una estranya de Laia Ramos (2008, 6 min.)
L’itinerari del rural a l’urbà, del camp a la fàbrica, que va portar milers de persones a deixar la situació d’escassetat a les seves terres per buscar una alternativa a les ciutats. En paraules de la mateixa realitzadora, “la meva família és una de les tantes que s’establiren a ciutat deixant enrere els espais, la quotidianitat, els referents i les gents que formaven part del seu imaginari i de la seva identitat. Ara, revisc amb part de les dones de la família aquesta experiència que van viure anys enrere revisitant els “nous espais” psicològics, les noves significacions d’aquestes geografies en l’actualitat”.
Entre el gris i el verd de Txell Casas (2009, 15 min.)
La Teresa Torra és filla de família pagesa. En fer-se gran, ella es va quedar a casa, al regadiu de Manresa, i de sempre ha seguit vinculada a les terres que ja tenien els seus pares. Ara es planteja què en serà d’aquell hort que encara avui ella conrea. D’altra banda, l’Alba Closas és una jove de 24 anys, nascuda a Barcelona, però que va trobar a Manresa la possibilitat de començar a conrear terres. I recolzant-se amb els cursos a l’Escola Agrària, tira endavant cada cop més extensions de terra.
La paperera de Pep Garcia-Pascual (2010, 12 min.)
Al Barri de St. Maurici, més conegut popularment com “la iogurtera” finalment s’ha acceptat la petició veïnal llargament perseguida d’aconseguir posar una paperera al Barri.
La botiga del Joan i la Lina de Laia Olivé (2010, 18 min.)
El Joan i la Lina són els propietaris d’una botiga de queviures de les de tota la vida al barri de la Plaça Catalunya de Manresa. Són un matrimoni entranyable que viu per la botiga i al servei de la clientela, amb la qual mantenen un tracte pròxim i càlid. Aquesta peça documental és un retrat d’aquesta parella i de la seva quotidianitat, a través de la qual coneixerem la vida del barri la seva transformació al llarg dels anys.
Intercanvis de Guillem Lafoz (2011, 14 min.)
Una peculiar relació s’estableix entre els dependents de dos comerços entranyables de la nostra ciutat: el De Cine, un dels últims videoclubs supervivents, i el 2 de Piques, única botiga de còmics de Manresa. “Intercanvis” és una petita història que parla de la proximitat del petit comerç i ret el seu particular homenatge a algunes de les nostres botigues clau en l’àmbit cultural.
Small World de Joan Villaplana (2011, 46 min.)
La idea americana del mall ha conquerit Europa al llarg de les últimes dècades. A l’extraradi de ciutats de províncies s’han creat noves ciutats de l’oci i el consum desplaçant la idea de l’Església com a centre espiritual de les ciutats històriques per un gran hipermercat. S/Mall World retrata com es viuen i s’apropien socialment aquests nous territoris urbans.
Categoria: Temporada 2015-2016