En motiu del 5 de maig, ‘Dia d’Homenatge als espanyols deportats i morts a Mauthausen i en altres camps i a totes les víctimes del nazisme d’Espanya’, vam comptar amb la projecció d’Un cel de plom i un col·loqui amb el director Miquel Romans.
La data és significativa, ja que coincideix amb la commemoració de l’alliberament el 1945 del camp de Mauthausen, a Àustria.
Es tracta de l’adaptació del llibre de Carme Martí sobre la vida de Neus Català, feminista i republicana, que va ser presonera dels nazis i enviada a treballar en una fàbrica de producció d’armament militar a Txecoslovàquia. Tota la seva vida fou un compromís per la justícia social, contra la dictadura franquista i el feixisme, pels drets de les dones i per la memòria de les deportades als camps nazis.
Durant el col·loqui, Miquel Romans va explicar detalls com que va voler adaptar aquesta novel·la en conèixer la història de Neus Català, ja que el tema dels deportats espanyols als camps nazis s’ha tractat poc en el cinema, i menys des d’una perspectiva femenina. Va començar aquest projecte posteriorment a la mort de l’activista, però va estar en contacte amb la seva família durant el seu desenvolupament. Com a anècdota, tot i que el film està ambientat a França i l’antiga Txecoslovàquia, es va rodar en localitzacions de Catalunya i Aragó.
Cineclub i l’Ajuntament de Manresa van organitzar aquest acte amb la col·laboració de l’Associació Memòria i Història de Manresa i el suport de la Diputació de Barcelona.
Categoria: Notícies