Els ajuntaments de Manresa i Navarcles, l’Associació Clam, la Fundació Ibada i Cineclub Manresa van oficialitzar el dilluns 16 de setembre la seva col·laboració amb la signatura d’un conveni que permetrà dotar el festival d’una estructura de governança estable i de més recursos.
El Clam, Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya, celebrarà del 18 al 27 d’octubre la seva vintena edició amb un 32% més de pressupost i amb la voluntat de continuar creixent com a referent a Catalunya i a l’Estat en l’àmbit del cinema social.
La presentació de l’acord va tenir lloc a l’Auditori de la Plana de l’Om amb l’alcalde de Manresa, Marc Aloy; l’alcaldessa de Navarcles, Alba Pérez; el president de l’Associació Clam Societat i Cinema, Jesús Fernández; el president d’Ibada, Josep Corrons, i el president del Cineclub Manresa, Jordi Casas. També hi van prendre part altres regidors de l’Ajuntament de Manresa, la directora executiva del Clam, Olga Payan, i el seu director artístic, Esteve Soler.
L’acord marca les línies estratègiques del festival per als propers quatre anys, estableix la col·laboració entre les cinc entitats i regula de forma clara els rols, l’organització, el funcionament i els compromisos de cadascuna d’elles. La titularitat jurídica del festival correspon a l’Associació Clam Societat i Cinema, mentre que l’Ajuntament de Manresa exercirà el lideratge institucional que va agafar el 2017 i l’Ajuntament de Navarcles mantindrà el seu rol com a municipi impulsor del festival. La Fundació Ibada mantindrà el suport que ha donat al llarg de dues dècades i Cineclub Manresa continuarà assessorant i col·laborant per al bon funcionament del festival.
L’organització del Clam comptarà amb una Comissió de Seguiment del conveni representada per deu persones, dues per cada institució, que serà el màxim òrgan de seguiment, dirigirà el projecte i vetllarà pel compliment dels objectius. El festival tindrà un Comitè Executiu format per Olga Payan, Esteve Soler i Jesús Fernández. En aquest comitè executiu podria entrar-hi una quarta persona, representant dels Multicinemes Bages Centre, com a entitat col·laboradora necessària.
La vintena edició del Clam tindrà un pressupost de 139.000 euros, un 32% més que l’any passat. L’Ajuntament de Manresa doblarà la seva aportació, de 20.000 a 40.000 euros, una xifra que es mantindrà les properes edicions. Per la seva part, l’Ajuntament de Navarcles fa una aportació d’11.700 euros, la Fundació Ibada de 6.000 euros, i hi ha altres aportacions de la Diputació de Barcelona, de l’ICEC de la Generalitat i falten les de l’Estat que estan pendents d’aprovació. El festival també compta amb patrocinadors privats.
El Clam va néixer a Navarcles el 2004 amb la voluntat de mostrar una filmografia compromesa, posant l’enfocament en la dimensió social, solidària i en els valors humans, i d’aprofundir en temàtiques d’interès i amb activitats paral·leles vinculades a la promoció del cinema, la cultura de la pau i la solidaritat, entre les quals destaca l’organització del Premi Pere Casaldàliga.
El 2017, el Clam va fer un salt qualitatiu i va incorporar Manresa com a seu del festival, conjuntament amb Navarcles, amb l’objectiu d’incrementar la seva projecció i potencialitat i de buscar nous públics. En les darreres edicions, altres municipis de la comarca hi ha participat com a seus convidades: Navàs (2017), Avinyó (2018), Sallent (2019) i Sant Fruitós de Bages (2021, 2022 i 2023).
Foto superior: Pere Fontanals per a Nació Digital
Foto inferior: Ajuntament de Manresa
Categoria: Notícies